Navigácia

  • Náš vianočný stromček

  • Krabičky plné lásky

    Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do 6. ročníka celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je potešiť na Vianoce seniorov v domovoch dôchodcov po celom Slovensku.

    Snažíme sa naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí. Táto akcia sa v našej škole teší veľkej obľube už tretí rok, o čom svedčí 17 krabíc od topánok  naplnených darčekmi.   Aj tentokrát sme dôchodcom okrem čajov, sladkostí, kozmetiky,  krížoviek, ponožiek, rukavíc pribalili aj vlastnoručne vyrobené pozdravy s prianiami a detské kresbičky. Pevne veríme, že sa budú seniorom páčiť. Krabice plné lásky putovali do Domova dôchodcov SÚCIT vo Veľkých Kapušanoch, do Domova sociálnych služieb HARMÓNIE a zariadenia pre seniorov v Strážskom.

    Ďakujeme veľmi pekne všetkým žiakom, rodičom i zamestnancom školy, ktorí sa do tejto zbierky zapojili.  

  • Pasovanie prvákov

    24.11.2023 bol pre žiakov prvého ročníka významným dňom. Členovia školského parlamentu ich pasovali medzi „naozajstných“ žiakov našej školy.

    ,,Zázračnou ceruzkou" ich hrdo „povýšil do stavu prváckeho“ podpredseda Martin. Spolu s predsedníčkou Paťkou zložili sľub, ktorý spečatili odtlačkom svojho prsta. Členky školského parlamentu Laura a Lívia ich odmenili medailou, aby mali spomienku na tento výnimočný deň. Prváčikovia im potom ukázali, čo všetko sa už naučili. Plnili rôzne úlohy, skladali slabiky a číselný rad, vymýšľali slová na prebraté písmenka, porovnávali a sčítavali čísla.

    Prváci ukázali, že už nemajú problém nájsť si správne učebnice v školskej aktovke a pekne si ich pripraviť na lavicu. Stali sa teda právoplatnými členmi našej základnej školy.

     

  • HOVORME O JEDLE - Zlaté pásmo a 1. miesto v literárnej časti súťaže

    Do tohtoročného XI. ročníka súťažno - vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle sme sa zapojili v téme Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny. K tejto téme sa nám podarilo zrealizovať 18 rôznych zaujímavých aktivít, vďaka ktorým sme sa dozvedeli veľa nových informácií. Upevnili sme si osvojené vedomosti, dokonca sme si vyskúšali a zdokonalili svoje tvorivé aj kuchárske zručnosti.

    Naša snaha bola odmenená! Získali sme v konkurencii 308 škôl z celého Slovenska  ZLAT É PÁSMO.

    Najväčším úspechom tohtoročného XI. ročníka Hovorme o jedle, je však víťazstvo našej žiačky Oľgy Siničákovej.  v I. kategórii (žiaci 5 - 6. ročníka ZŠ) literárnej súťaže NEPLYTVÁM POTRAVINAMI - ČAS UKÁZAŤ LÁSKU NAŠEJ PLANÉTE v konkurencii 195 škôl z celého Slovenska, získala 1. miesto.

    Srdečne blahoželáme!

  • Finančná gramotnosť u nás

    Dňa 24.11.2023 sme v rámci rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2023,“ zrealizovali regionálnu konferenciu pod názvom: „Náš zákazník, náš pán“. Svoje letáky na tému Ochrana spotrebiteľa prišli obhájiť žiaci zo škôl z obcí Budkovce, Rakovec nad Ondavou, Zalužice, Porúbka a Žbince. Našu školu reprezentovali žiačky deviateho ročníka. Žiaci si pripravili prezentácie na témy –  reklamácia, práva spotrebiteľov, fejkové výrobky, nekalé obchodné praktiky, online nákupy, lákanie detského zákazníka prostredníctvom reklamy a ochrana spotrebiteľov.

    Porotkyne pod vedením PaedDr. Moniky Reiterovej - externej školiteľky, mali pri rozhodovaní ťažkú úlohu. Zhodli sa však na tom, že zástupcovia všetkých firiem si zaslúžia  obdiv a pochvalu za dobre vykonanú prácu.

    V závere konferencie žiaci riešili krátky test cez Kahoot. Úlohy sa týkali obsahu prezentácii letákov. Vyhodnotili sme troch najšikovnejších žiakov. Týmto projektom sa nám už po druhýkrát podarilo spojením škôl z regiónu zlepšiť komunikačné a prezenčné zručnosti žiakov. Veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí zorganizovať podobné aktivity, ktoré spájajú školy, ich učiteľov a žiakov.

  • Skrátené vyučovanie z prevádzkových dôvodov

    Vážení rodičia,

    Oznamujeme Vám, že dňa 1.12.2023 z prevádzkových dôvodov bude so súhlasom zriaďovateľa skrátené vyučovanie v ZŠ aj MŠ nasledovne:

    - do 12:00 hod. 

    - 4. vyučovacie hodiny (do 11:25)

    ŠKD - nebude

    Školská jedáleň - obedy budú mať deti zabezpečené ako počas bežného dňa

  • Bubnovačka 2023

    Myšlienka podujatia BUBNOVAČKA 2023 – Aby bolo deti lepšie počuť, ktoré už po desiatykrát upozornila na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenula potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023.

    November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.  Pri príležitosti Európskeho dňa ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním (18. november), Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí (19. november) a Svetového dňa detí vyhláseným organizáciou UNICEF (20. november), vznikla v roku 2014 myšlienka „Aby bolo deti lepšie počuť“, lebo deti ticho pred násilím neochráni! Organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili tento rok 20. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! Tento deň nám pripomína, že hlas detí je dôležitý! S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás osobne netýka. Pri tejto príležitosti si dňa 20. novembra naša škola zabubnovala pre všetky deti, aby sme symbolicky poukázali na dôležitosť ochrany detí pred násilím, a tak v spoločnosti podporili tému včasnej prevencie. Lebo všetky deti si zaslúžia byť šťastné.

    Do BUBNOVAČKY 2023 sme sa so žiakmi našej školy zapojili aj realizáciou rôznych podporných aktivít. Deti a žiaci s pani učiteľkami realizovali rozhovory na tému prevencie násilia páchaného na deťoch, pozreli si rozprávky s násilnou tematikou a diskutovali o forme násilia. V ŠKD žiaci pracovali s Kozmom a jeho dobrodružstvami a vytvorili ilustrácie na danú tému. Taktiež sa žiaci zamerali na literárnu tvorbu, vytvorili báseň o peknom svete bez násilia a doplnili ju ilustráciami. Ďalšími výstupmi tvorby našich žiakov boli aj pojmové mapy, kreslená reťaz podcastov, plagát a nástenka o násilí.

    Video

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok!

    V spolupráci so školským parlamentom sme sa opäť rozhodli zapojiť do 6. ročníka celoslovenskej výzvy: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ Jej cieľom je potešiť počas Vianoc našich seniorov v domovoch dôchodcov po celom Slovensku.  Veľmi túžime naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí.

    Ak by ste sa aj vy chceli zapojiť a pomôcť, prineste od 15.11. do 24.11.2023 svojej triednej učiteľke drobnosť, ktorú by sme mohli seniorom pribaliť do krabice od topánok.

    ĎAKUJEME!

  • Upozornenie: Whatsapp - nebezpečná skupina

    Nebezpečná skupina „Přidej co nejvíc lidí“ – informácia pre rodičov !!!

    Vážení rodičia,

    zasielame Vám informáciu s upozornením na nebezpečnú skupinu na Whatsapp komunikačnej platforme – „Přidej co nejvíc lidí“, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl.

    Žiadame rodičov/zákonných zástupcov žiakov, aby upriamili pozornosť na nasledovné opatrenia:

    • skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;
      • poučte deti o type informácií, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta (napríklad meno, adresa, vek, trieda, ktorú navštevujú, akékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniek, mená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych, ...
    • zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté.

    Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke Národného bezpečnostného úradu:

    https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html

  • Týždeň vedy a techniky

    Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého občana a jej správne nasmerovanie podmieňuje ďalší rozvoj krajiny. Týždeň vedy a techniky sa koná každoročne.  V tomto roku pripadol na 6.11. - 10.11. 2023.  

    V našej škole sme ho realizovali rovesníckym vzdelávaním. Žiaci šiesteho až deviateho ročníka si pripravili pre mladších žiakov zábavné aktivity. Šiestaci sa zamerali na spoznávanie prírody lupou, ďalekohľadom a mikroskopom. Žiaci siedmeho ročníka pripravili pre svojich kamarátov pokusy z fyziky. Žiaci ôsmeho ročníka si pre prvý stupeň pripravili mikrobity a demonštráciu prírodných dejov. Deviataci zábavnou formou priblížili žiakom prvého stupňa zaujímavé efektné pokusy. V závere si všetci žiaci školy vyskúšali efekt zemetrasenia.

    Veríme, že aj týmto rovesníckym vzdelávaním sme prispeli k rozvoju vedy a techniky. Možno sa aj z našich žiakov raz stanú vedci, bádatelia a obohatia ďalšie generácie o nové objavy a vynálezy.

  • Projekt CROCUS

    Projekt CROCUS je bezplatný projekt pre žiakov a mladých ľudí vo veku od 10 rokov. Začal v roku 2005 ako írska iniciatíva a dodnes sa rozšíril do dvanástich európskych krajín. Ambíciou je, aby sa do projektu Crocus zapojili všetky členské štáty Európskej únie.

    Do tohto zaujímavého projektu sa naša škola zapojila už druhý krát. Tak ako minulý rok, znova sme vysadili cibuľky žltých krókusov. Ich krásne kvietky nám na jar pripomenú všetky nevinné detí, ktoré zahynuli v koncentračných táboroch. Pripomíname si tým krehkosť života.

    Krókusy prinášajú zároveň nádej na život v lepšej spoločnosti, ktorá šíri ľudskosť a dobro pre všetkých bez rozdielu.

  • Florbalový turnaj - obvodové kolo

    Dňa 13. 11. 2023 sa na 1. Základnej škole T. J. Moussona v Michalovciach uskutočnilo obvodové kolo vo florbale, kde sme obsadili 4. miesto.

    Našu školu reprezentovali žiaci druhého stupňa. Zmerali si svoje sily so žiakmi 1. Základnej školy T. J. Moussona, Michalovce, 8. Základnej školy Pavla Horova, Michalovce a Základnej školy s materskou školou, Pavlovce nad Uhom.

    V tomto turnaji sme získali cenné skúsenosti, ktoré určite do budúcna využijeme pri iných príležitostiach. Naďalej sa budeme snažiť budovať nášho športového ducha.

  • Enviropátračka - Prírodné hodiny

    Aj v tomto školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do celoslovenskej environmentálnej súťaže Strom života. Naše družstvo Rosničiek sa v kategórii 13+ potrápilo  s rôznymi praktickými úlohami.

    Pomocou slnečných hodín sme merali čas, skúmali sme vplyv biologických hodín na ,,časozberné kvety“ a zisťovali, ako ovplyvňujú jednotlivé fázy mesiaca rast hrášku. Pozorovali sme zmeny v správaní živočíchov v závislosti od zmien počasia, nahrávali a spoznávali rôzne zvuky z prírody. Doma sme zas testovali, ako sa zmení kvalita nášho spánku, keď pred spaním obmedzíme používanie televízie a mobilov.

    Pri riešení úloh sme sa zabavili, získali nové informácie o veciach okolo nás a uvedomili si aktuálny problém, ktorý sa týka klimatických zmien na našej Zemi.

  • Náš spoločný „Letter project“ s partnerskou školou z Poľska

    Všetci sme netrpezlivo očakávali odpoveď na naše listy, ktoré sme adresovali do Poľska v rámci osláv Európskeho dňa jazykov v mesiaci september.

    Napísali nám kamaráti, rovesníci zo školy Podsztawovej w Siedlcu Duzym v Poľsku. Dostali sme 35 listov, ktoré sme si pozorne prečítali. Zistili sme, že naši rovesníci z inej krajiny majú obdobné problémy aj radosti ako my. Využili sme zručnosti z anglického jazyka, najviac čítanie a písanie. Podarilo sa nám skontaktovať s novými priateľmi na Instagrame. Komunikačným jazykom  so zahraničnými priateľmi sú jazyky - anglický, nemecký a ruský.

    Aj cestou písania listov môžeme naše vedomosti využiť v praktickom živote. Jazyky sú otvorenou bránou do našich sŕdc

  • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov

    Žiaci našejj školy sa dňa 7.11.2023 zúčastnili okresného kola v stolnom tenise, ktorého usporiadateľom bola Základná škola Mierová 1 Strážske.

    Súťaže sa zúčastnilo sedem družstiev z michalovského okresu. Naši chlapci obsadili krásne 4. miesto.

    Srdečne blahoželáme!

  • Bloková výučba

    Viete kto je spotrebiteľ? Ako sa spotrebiteľ môže chrániť? Čo je to reklamácia? Toto všetko a ešte omnoho viac sa žiaci našej školy naučili počas blokovej výučby dňa 27.10.2023. Bloková výučba bola zameraná na  finančnú gramotnosť - Deň spotrebiteľa. Bola realizovaná vďaka rozvojovému  projektu Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2023.

    Žiaci sa oboznámili s problematikou ochrany spotrebiteľa, so základnými pojmami o ochrane spotrebiteľa, právach spotrebiteľa a povinnostiach predávajúceho. Porovnávali nákupy a reklamáciu v kamennom a internetovom obchode, dozvedeli sa o nečestných praktikách výrobcov a obchodníkov a tiež s možnosťami, ako sa voči ním chrániť.

    Na základe týchto informácií každá trieda vytvorila leták, ktorý zástupcovia triedy prezentovali pred žiakmi školy. Vybrali sme najvýstižnejší leták, ktorý bude reprezentovať našu školu na konferencii „ Náš zákazník, náš pán“.

  • Deň vedy a techniky

    Dňa 9.11.2023 sa na našej škole uskutoční Deň vedy a techniky

    Žiaci 6. - 9. ročníka predvedú svoje zručnosti z fyziky, chémie, geografie, biológie a informatiky:

     - 15. minútové ukážky pokusov, skúmania, bádania a overovania,

     - novinky pre mladších žiakov z prvého stupňa,

     - deň plný zaujímavostí,  

     - deň nových poznatkov a skúsenosti.

    Poďte sa s nami všetci zabaviť!

  • Oznam - rodičovské združenie a vyplácanie dopravného

    Vážení rodičia!

    Oznamujeme Vám, že dňa 2.11.2023, v čase od 15:00 do 17:00 sa uskutočńí rodičovské združenie.

    Zároveň sa v tomto čase bude vyplácať aj dopravné za mesiace september a október.

  • Správna voľba povolania 2023 - Študuj v kraji

    Dňa 25. októbra 2023 sa v rámci kariérového poradenstva uskutočnilo podujatie Správna voľba povolania 2023 - Študuj v kraji. Prezentačnej výstavy 11-tich stredných škôl v priestoroch športovej haly Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach sa zúčastnili naši žiaci 9. ročníka. Odprezentované boli stredné školy okresov Michalovce a Sobrance v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja.

  • Science show

    Dňa 25.10.2023 sa žiaci siedmeho a deviateho ročníka našej školy, zúčastnili Science show v centre popularizácie fyziky pri Gymnáziu Pavla Horova.

    Science show je unikátna kombinácia vedy a zábavy.  Fyzikálne a chemické pokusy, striedali  detektívne výpravy do histórie, spoznávanie nanotechnológií. Školská fyzika sa mnohým zdá, že je odtrhnutá od bežného života, no my sme videli, že fyzika je „IN“.

    Tešíme sa na ďalšiu zaujímavú a poučnú návštevu v tomto centre nášho okresného mesta Michalovce.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104
    072 13 Palín 104
  • Jedáleň: +421 902 310 965
    MŠ: +421 911 910 585
    ŠKD: +421 903 407 600

    Tel.: +421 56 64 97 293
    Mobil: +421 911 305 600



Fotogaléria