Navigácia

  • Deň vedy a techniky

    Dňa 9.11.2023 sa na našej škole uskutoční Deň vedy a techniky

    Žiaci 6. - 9. ročníka predvedú svoje zručnosti z fyziky, chémie, geografie, biológie a informatiky:

     - 15. minútové ukážky pokusov, skúmania, bádania a overovania,

     - novinky pre mladších žiakov z prvého stupňa,

     - deň plný zaujímavostí,  

     - deň nových poznatkov a skúsenosti.

    Poďte sa s nami všetci zabaviť!

  • Oznam - rodičovské združenie a vyplácanie dopravného

    Vážení rodičia!

    Oznamujeme Vám, že dňa 2.11.2023, v čase od 15:00 do 17:00 sa uskutočńí rodičovské združenie.

    Zároveň sa v tomto čase bude vyplácať aj dopravné za mesiace september a október.

  • Správna voľba povolania 2023 - Študuj v kraji

    Dňa 25. októbra 2023 sa v rámci kariérového poradenstva uskutočnilo podujatie Správna voľba povolania 2023 - Študuj v kraji. Prezentačnej výstavy 11-tich stredných škôl v priestoroch športovej haly Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach sa zúčastnili naši žiaci 9. ročníka. Odprezentované boli stredné školy okresov Michalovce a Sobrance v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja.

  • Science show

    Dňa 25.10.2023 sa žiaci siedmeho a deviateho ročníka našej školy, zúčastnili Science show v centre popularizácie fyziky pri Gymnáziu Pavla Horova.

    Science show je unikátna kombinácia vedy a zábavy.  Fyzikálne a chemické pokusy, striedali  detektívne výpravy do histórie, spoznávanie nanotechnológií. Školská fyzika sa mnohým zdá, že je odtrhnutá od bežného života, no my sme videli, že fyzika je „IN“.

    Tešíme sa na ďalšiu zaujímavú a poučnú návštevu v tomto centre nášho okresného mesta Michalovce.

  • Vedecký kuriér na našej škole

    Aj v tomto školskom roku sme sa v rámci Európskej noci výskumníkov zapojili do „Vedeckého kuriéra“, ktorého cieľom  bolo ukázať žiakom, že aj vedecká práca môže byť zábavná.

    Témami tohto ročníka boli tajomstvá vody a vizuálne klamstvá alebo inak povedané očné klamy. Žiaci pomocou jednoduchých experimentov overili kolobeh vody v prírode, naučili sa ako teplota vody ovplyvňuje jej hustotu. Overili si, že voda dokáže tiecť do kopca a vysvetlili prečo je tomu tak. Prostredníctvom pokusov s cukrom a mydlom vyskúšali prúdenie vody a povrchové napätie. A keď sa im zdalo, že ich voda už ničím neprekvapí, zistili, že pomocou svojho tela a pravítka dokážu ohnúť prúd vody. Ďalšími pokusmi preverili aj svoje zrakové vnímanie, resp. jeho nedokonalosť. Vyskúšali si na akom princípe funguje animovaný film alebo ako sa z dvoch obrázkov stane jeden.

    V závere sa tiež bližšie pozreli na rozklad svetla a povedali si z ktorých farieb sa skladá svetlo. Dúfame, že žiakom sa pokusy páčili a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

  • Hovorme o jedle

    V tomto školskom roku sme sa v rámci celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle zapojili do témy Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny. Súťaž prebiehala od 16.10. do 20.10.2023 a my sme za ten čas uskutočnili 16 aktivít na danú tému. Každá z týchto aktivít bola veku primeraná, zaujímavá, poučná aj zábavná.

    Prváci vytvorili vzorkovnicu strukovín, druháci až štvrtáci zase pohľadali strukoviny v klasických rozprávkach. Našli ich v Jankovi Hraškovi aj v Princeznej na hrášku. Rozprávky nielen prečítali, ale aj vypracovali zaujímavé úlohy, či si zahrali divadielko s vlastnoručne vyrobenými bábkami. Zaspievali si aj veselú pesničku z tvorby našej pani učiteľky. Starší žiaci sa cez históriu Slovanov oboznámili s ich jedálnym lístkom, naučili sa názvy rôznych druhov strukovín a mäsa vo všetkých jazykoch, ktoré sa učia na našej škole. Zisťovali prítomnosť bielkovín v potravinách, zaoberali sa aj pestovaním obilnín a strukovín, či chovom dobytka vo svete. Samozrejme nezabudli ani na prípravu do života a vyrobili chutné tradičné aj netradičné nátierky, upiekli cícerový koláč, či dokonca klíčili niektoré druhy strukovín. Ušili si aj vkusné vrecúška na strukoviny, aby nahradili potrhané priemyselné obaly. Rozmanitosť tvarov a farieb strukovín využili na výrobu krásnych obrázkov a dekoratívnych predmetov. V školskom klube sa zahrali na trhovisko a niektorí žiaci sa nám pochválili svojimi úlovkami rýb.


    Všetci žiaci krásne pracovali a zaslúžia si za svoju prácu veľkú pochvalu.

  • Deň mladých hasičov

    V piatok dňa 20.10.2023 sa naši žiaci  zúčastnili okresného kola súťaže Deň mladých hasičov“, ktoré usporiadala Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky. Zmerali si sily so svojimi rovesníkmi z michalovského i sobraneckého okresu.

    Súťažili vo ôsmich kategóriách - streľba zo vzduchovky, prekonanie prekážky (tunel), zásah ručnou prenosnou striekačkou, základy prvej pomoci, základy topografie, vedomosti z dopravnej výchovy a požiarnej ochrany a tiež viazanie uzlov.

    Naši šikovní žiaci získali 3. miesto. Srdečne blahoželáme.

  • Tekvicománia a jesenné tvorenie

    Milí žiaci a rodičia,

    členovia Školského parlamentu Vás srdečne pozývajú dňa 26.10.2023 o 15.30 do priestorov našej školy na Jesenné tvorenie a v prípade veterného počasia aj na púšťanie šarkanov.

    Príďte si so svojimi ratolesťami trošku popustiť uzdu fantázii pri vyrezávaní tekvičiek – svetlonosov. Doneste si so sebou tekvicu, pomôcky na vyrezávanie, šarkana a dobrú náladu.

    Ak by niekomu termín nevyhovoval, môže už vyrezanú tekvičku doniesť vopred, vo štvrtok ráno 26.10.2023. Výstavka TEKVICOMÁNIE potrvá do piatka 27.10.2023.

    Tešíme sa na Vaše kreatívne ručičky!

  • Pomoc prírode (Realizovaná z rozvojového projektu ENVIROPROJEKT 2023)

    Žiaci deviateho  ročníka  sa dňa 12. 10. 2023 v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky zapojili do likvidácie inváznych rastlín v lesoparku Remetské Hámre.

    Jednalo sa o druhy Fallopia japonica a slnečnica hľuznatá, ktoré je možné odstrániť len  mechanickou likvidáciou  (vyťahovaním s koreňmi a spálením). Deviataci ich z územia lesoparku odstránili, vynosili na kopu a  pracovníci Štátnej ochrany prírody lesopark pokosili. Spoločne vyhrabali miesta určené na výsadbu líp a vysadili mladé stromčeky.

    Po usilovnej práci, na čerstvom vzduchu sa naše „usilovné včeličky“ posilnili pri  opekačke. Nádherné prostredie pod lesom očarilo všetkých. Spokojní a  so zadosťučinením sa rozlúčili s krásnou prírodou. Na záver tejto enviromentálnej akcie navštívili aj pamätník SNP.

  • Jazyková súťaž - EDL Butterflies

    Po ukončení hlasovania chceme všetkým poďakovať za každú hviezdičku, ktorú sme dostali. Tím „Palínske ikony“ z 9.A kreatívnou formou vytvoril poster, ktorý sa nám,  aj Vám, nadšencom cudzích jazykov veľmi páčil. Pri samotnom zrode nášho dielka sme šikovne prepojili vedomosti zo slovenského a ruského jazyka. Určite dostali zabrať aj naše výtvarné a technické zručnosti, ktoré sa odrazili v samotnej práci.

    Za našu snahu sme získali 1. miesto (cenu verejnosti). Organizátorom súťaže ďakujeme a výhercom blahoželáme.

    Podrobnosti nájdete: cena verejnosti v EDJ Motýle 2023 skupinky https://www.jazykovevzdelavanie.sk/2023/10/edj-motyle-2023/

  • Výchovný koncert LETart production – Medzi nami

    Dňa 11.10.2023 sa žiaci prvého a druhého stupňa zúčastnili výchovného koncertu, ktorého cieľom bolo poukázať na  generačné rozdiely, iné priority či iné záujmy. Medzi nami žije mnoho odlišných ľudí, a tí sa musia naučiť navzájom akceptovať a vychádzať spolu.

    Tematická hudba pochádza z autorskej dielne Borisa Lettricha, speváka skupiny AYA. Textami sa autor snaží motivovať mladú generáciu k objavovaniu vlastných koreňov, svojej histórie a kultúry.

    Rasizmus, intolerancia, extrémizmus, nenávisť k sebe i k okoliu,  radikalizácia mládeže, či neschopnosť zaradiť sa do spoločnosti, boli základnými myšlienkami výchovného koncertu.

  • Palínske ikony

    Do oslavy dňa jazykov sme sa tento rok zapojili v rámci jazykového vzdelávania na stránke: https://www.jazykovevzdelavanie.sk/2023/10/edj-motyle-2023/  s aktivitou EDL Motýle ~ EDL Butterflies.

    Priletelo veľa rôznych motýľov, preto neváhajte a podporte náš plagátik č.6 svojím hlasovaním.

    Zapojiť sa do  hodnotenia môžete cez formulárik pod fotkami. Pošlite hviezdičky nášmu plagátiku v časti SKUPINKY.

    Hviezdičky môžete posielať do 8. októbra 2023 do 20:00 hod.

    Predpokladaný termín uverejnenia výsledkov je 10. október 2023.

    Posielajte hviezdičky a podporte náš tím „Palínske ikony

    ĎAKUJEME

  • „Píšeme si listy“ s partnerskou školou z Poľska 

    Písanie listov má svoje neopakovateľné čaro. Rozvíja tvorivosť osobnosti žiaka, vzbudzuje u adresátov ich zvedavosť. Žiaci 7. – 9. ročníka pod vedením vyučujúcich cudzích jazykov, oslávili Európsky deň jazykov nezvyčajným spôsobom. Nadviazali priateľstvo s rovesníkmi zo Szkoly Podstawowej w Siedlcu Dužym v Poľsku. A tak sa zrodil spoločný „Letter project“.

    Čo bolo cieľom? Aplikovať už osvojené vedomosti a zručnosti z anglického jazyka v praxi. Žiaci sa v krátkosti predstavili, opísali svoje prázdninové zážitky. 

    Slovensko je krásna krajina s kultúrnym dedičstvom, ktoré by sme radi priblížili našim kamarátom. Zasielame spolu  28 listov a tešíme sa na nové listové kamarátstva. 

  • BeActive v palínskej škole

    Európsky týždeň športu sa konal v dňoch od 23. do 30. septembra.  Bol určený naozaj pre každého, a to bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň telesnej zdatnosti. Zámerom bolo spojiť žiakov, rodičov, zamestnancov a priateľov školy, podporiť ich v športe a povzbudiť k pohybovej aktivite.

    Samozrejme aj naša škola ZŠ s MŠ Š. Ďurovčíka v Palíne 104 bola súčasťou, pridala sa k 40 európskym krajinám, ktoré sa do tohto projektu zapojili.

    Hlavnou témou ostalo výstižné „BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu nielen jeden týždeň, ale celoročne. Pripravili sme v tomto týždni rôzne aktivity, ktoré sme postupne plnili a ktorými sme prispeli k pohode, ale aj k pohybovej aktivite od najmladších až po najstarších z nás.

  • Beseda v rámci projektu Enviroprojekt 2023

    Dňa 4.10.2023 sa v Základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne 104 uskutočnila beseda s Mgr. Jánom Bosákom zo Štátnej ochrany prírody SR, ktorý žiakom deviateho ročníka rozprával o inváznych rastlinách.

    Žiaci sa dozvedeli o dôvodoch výsadby inváznych rastlín, ich nekontrolovanom šírení, vplyve na naše ekosystémy a na ľudské zdravie. Pán Mgr. Bosák im tiež prezradil, ako s nimi bojovať, teda odstraňovať ich z prírody, ktorej škodia. Deviataci priamo na ukážkach spoznávali invázne rastliny z blízkeho prostredia.

    Rozprávanie bolo nielen poučné, ale aj pútavé. Zodpovedalo sa množstvo otázok, ktoré žiakov zaujímali. Tieto poznatky budú môcť žiaci využiť v škole, na hodinách biológie, ale aj v bežnom živote.

  • Biela pastelka

    Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Organizátorom Bielej pastelky je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

     Počas dňa 22. septembra 2023 sme sa aj my v Základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104, zapojili do tejto charitatívnej zbierky. Spoločne sme prispeli sumou 93 eur. Všetkým, ktorí radi prispeli ďakujeme a veríme, že aj táto suma pomôže tým, pre ktorých je určená.

  • Európsky týžden športu 23.9. - 30.9.2023

    Milí žiaci, učitelia, rodičia a priatelia školy – rozhýbme sa spolu

    Európsky týždeň športu, ktorý trvá od 23.septembra do 30. septembra, je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento rok bude prebiehať už 9. ročník. Hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive, ktoré nabáda k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

    Cieľom je upozorniť na dôležitosť aktívneho životného štýlu pre každého a ponúknuť ľuďom odrazový mostík na to, aby sa stali aktívnymi. 

    Šport a pohybová aktivita výrazne prispievajú ku zdraviu a kvalite života Európanov,, no úroveň pohybovej aktivity v Európe momentálne stagnuje a v niektorých krajinách dokonca klesá. Európsky týždeň športu je spoločnou reakciou na tento problém a výzvou na činnosť.

    Aj touto cestou pozývame žiakov, rodičov, učiteľov a priateľov školy, aby sa k nám pridali a zapojili sa do pripravovaných aktivít. Budeme radi ak sa aktívne zapojíte!

     

    Program Európskeho týždňa športu:

    26.9. -  Srdce ako zvon    12.45 – 14.30, žiaci 1. – 4. ročníka – štafetový beh

    27.9. -  Popoludnie s futbalom  13.00 – 15.00, turnaj pre všetkých priaznivcov futbalu, 

                 uskutoční sa na  ihrisku v prípade nepriaznivého počasia v telocvični

    28.9. -  Pridaj sa k nám a zahraj si Ringo   13.30 – 15.00,  aktivita pre

                 žiakov, rodičov, učiteľov

    29.9. -  Spojme sa pre šport -  14.00 – 16.00, netradičné  športy pre učiteľov

     

    Európsky týždeň športu 2021 sa blíži

  • Naše heslo: "Bezpečne na cestách“

    Cvičenia v prírode pre 1.stupeň

    Žiaci prvého stupňa si osvojili vedomosti z dopravnej výchovy a zdravotnej prípravy. Pani učiteľky im vysvetlili, ako sa správne pohybovať po ceste, prečo je potrebné nosiť reflexné prvky, čo všetko musí mať v povinnej výbave bicykel aj cyklista. Žiaci spoznávali dopravné značky aj dopravné prostriedky. Ukázali si ako ošetriť drobné poranenia aj vážnejšie úrazy, ku ktorým môže dôjsť nielen na cestách, ale aj v lese, či pohybe a pobyte mimo ihriska alebo školy.

    Nadobudnuté vedomosti si žiaci vyskúšali na pripravených stanovištiach na školskom dvore. Jazda na bicykli, na autíčkach, spoznávanie dopravných značiek, či dopravné pexeso. Tieto dni bývajú nielen poučné, ale aj zábavné. A vieme, že ich určite v budúcnosti zúžitkujeme.

  • Enviroprojekt 2023 - Pomôžme prírode

    V mesiaci september sa žiaci 1. a 2. stupňa zúčastnili zážitkových programov, priamo v teréne, oboznámili sa s dôležitosťou zachovania prírodných ekosystémov. Vďaka zážitkovému programu Ide sa do lesa, ktorý pripravil o. z. Strom života, žiaci prvého stupňa navštívili lesy a lúky, hravou formou spoznávali prírodu a jej zložky.

    Žiakov druhého stupňa čakal zážitkový program Ako žijú stromy a rastliny – mokraď, lužný les. Zúčastnili sa výpravy do blízkej mokrade, kde sa zahrali na objaviteľov. Zmapovali kúsok lužného lesa, objavili nové a staré stromy, rastliny i živočíchy.

    Prírodné prostredie poskytlo priestor na environmentálne hry, oddych aj bezprostredný zážitok tohto ohrozovaného biotopu. Program trochu narušilo nepriaznivé počasie a preto množstvo aktivít bolo presunutých do areálu Ekocentra Sosna.

    Zážitkový program pre I. stupeň – Ide sa do lesa, dňa 14.9.2023

    Žiaci 1. až 5. ročníka sa zážitkovým spôsobom učili spoznávať liečivé bylinky, ich účinok na zdravie človeka. Cez skupinové úlohy sa učili spoznávať rôzne druhy rastlín . Vonku si mali možnosť nazbierať časti rastliniek (lupienkov, semien, lístkov), z ktorých si vyrobili rôzne záložky a vstupenky do Hobitieho domčeka. Nazreli do tohto zaujímavého domčeka, kde by mohli žiť malí škriatkovia – Hobiti.

    Nevadil ani dáždik, ktorý všetkých cestičkou sprevádzal a zároveň ukázal, že sa ho netreba báť.

    Zážitkový program pre II. Stupeň – Ako žijú stromy a rastliny – mokraď, lužný les, dňa 19.9.2023

    Žiaci druhého stupňa sa zážitkovým vzdelávaním, bádateľskými aktivitami a didaktickými hrami, zahrali na objaviteľov. Spoznávali stromy, rastliny – ich význam pre človeka, živočíchy. Naučili sa ako sa treba správať v prírode (keď stretneme medveďa, uštipne nás zmija a pod.). Zahrali sa rôzne hry zamerané na spoluprácu v skupine.

    Exkurzia bola zaujímavá a podnetná. Jesenné počasie jej dodalo čaro farebnosti a vône. Všetci sa už tešíme sa na ďalšie skvelé zážitky v lone prírody.

  • Výzva na podporu Europského týždňa mobility

    22. september - Svetový deň bez áut

    Aj touto cestou vyzývame žiakov, rodičov, učiteľov, teda všetkých!

    Urobme aspoň v tento deň správnu vec. Chráňme prírodu, prispejme svojím správaním  k znižovaniu emisií v ovzduší.

    Príďte tento deň do školy peši, na kolobežke alebo bicykli. Dochádzajúci využite hromadnú autobusovú prepravu.

    Vektor cyklista #72795233 | fotobanka Fotky&Foto

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104
    072 13 Palín 104
  • Jedáleň: +421 902 310 965
    MŠ: +421 911 910 585
    ŠKD: +421 903 407 600

    Tel.: +421 56 64 97 293
    Mobil: +421 911 305 600



Fotogaléria