Aj malá zmena vašich stravovacích návykov môže prispieť k zlepšeniu vášho zdravia. Začleňte do vášho jedálneho lístka ovocie a zeleninu! Získate tak množstvo zdraviu prospešných látok – vitamíny, minerály, vlákninu a fytolátky.
Zdravotnícke organizácie na celom svete navrhli pravidlo 5 porcií denne.
Čo je ale jedna porcia ovocia a zeleniny?
OVOCIE:
- 1 jablko, 1 banán, 1 pomaranč, 1 broskyňa, 1 hruška...
- 2 plné hrste jahôd, malín, hrozna alebo iného bobuľového ovocia
- 5 sušených sliviek alebo marhúľ
- 4 polievkové lyžice ovocného kompótu bez cukru
- 2 plné hrste mrazených bobúľ
- 1 pohár 100% ovocnej šťavy alebo nesladeného smoothie
ZELENINA
- 1 kaleráb, 1 mrkva, 1 paprika, 1 veľká paradajka...
- 2 plné hrste šalátu, čerstvej alebo mrazenej brokolice, špenátu alebo šampiňónov
- 1 plná hrsť strukovín
- 1 pohár paradajkovej alebo mrkvovej šťavy
Okrem ovocia a zeleniny v surovom stave môžeme do 5 porcií denne započítať aj konzervované, varené, mrazené ovocie a zeleninu, strukoviny, sušené ovocie, nesladenú čistú ovocnú šťavu, nesladené smoothie.
Pri konzumácii ovocia a zeleniny treba klásť dôraz na ich kvalitu a pôvod – regionálne a sezónne ovocie a zelenina je najlepšie!
Supermarkety nám v súčasnosti ponúkajú množstvo ovocia a zeleniny z celého sveta. Dnešná doba, poznačená aj hrozbou „korona vírusu,“ skôr navádza na znovuobjavenie vlastnej záhrady či ovocného sadu a rôznych možností uskladnenia plodov. Konzumujme viac ovocia a zeleniny, ktorá prirodzene rastie v našich klimatických podmienkach a využime ich potenciál na maximum tak, ako to robili naši predkovia. Jedzme to, čo nám momentálne naša príroda ponúka.
Ovocím a zeleninou na mesiac SEPTEMBER sú
SLIVKA, HROZNO, KARFIÓL.
Na nástenke Zdravá škola vám ponúkame prehľad, čo vám ich konzumácia prinesie a dokonca získate aj niekoľko zaujímavých receptov. Tieto informácie pre vás všetkých vyhľadali žiaci našej školy.